Loading...
GORT 1940

Update onderzoek bouwdossiers mei

Bron schilderij: Privé collectie

Onze dossiers komen uit de periode van 1861 tot en met 1904. In de periode na 1904 zijn geen bouwdossiers beschikbaar bij het stadsarchief, omdat deze zijn verbrand bij het bombardement.

Nu wil het geluk dat het bouwdossier van een van de mooiste kerken van Nederland in 1904 is ingediend en zodoende toch bewaard is gebleven. Het gaat hier om de Koninginnekerk. Deze prachtige kerk heeft het bombardement overleefd maar niet de naoorlogse vernieuwingsdrift en is in 1972 gesloopt.
In 2013 is de Koninginnekerk uitgeroepen tot mooiste gesloopte kerk van Nederland. Op de website van het initatief ‘mooiste gesloopte kerk’ kunt u enkele interessante artikelen over deze kerk lezen. Wat opvalt is dat de sloop van deze kerk nog erg diep zit bij de Rotterdammers.

Daarom gaan wij deze prachtige kerk herbouwen!

Voorgevel Koninginnekerk

Op de website van het initiatief ‘mooiste gesloopte kerk’ zijn meer Rotterdamse gesloopte kerken te bewonderen. Naast de Koninginnekerk gaat het om de Nieuwe Zuiderkerk, Sint-Antionius Abtkerk, Statensingelkerk, Stieltjeskerk, Sint-Ignatiuskerk, Provenierskerk en de Wilhelminakerk.
Van de laatste vier kerken hebben wij de tekeningen ook kunnen vinden en kunt u hieronder bewonderen.

Uiteraard zijn wij in de dossiers veel gebombardeerde kerken tegengekomen. Hier zullen wij in de toekomst in een ander artikel over schrijven.

Bron tekeningen: Stadsarchief Rotterdam