Loading...
GORT 1940

Update onderzoek bouwdossiers juni

Groote Schouwburg - Rotterdam - Aert van Nessstraat

Bron schilderij: Privé collectie

Over ons vorige artikel over de Koninginnekerk hebben wij veel positieve reacties gehad. Blijkbaar maakt de pracht en praal van deze verloren kerk nog steeds emoties los. Dank hiervoor.

In de update van de maand juni leggen wij ons toe op cultuur. Rotterdam had voor de oorlog een zeer gevarieerde en rijke cultuur. Dit kwam tot uiting in de vele kroegen, concertzalen, culturele verenigingen en zelfs een circus. Een gebouw steekt met kop en schouders boven alle anderen uit en dit is de ‘Groote Schouwburg’ op de Aert van Nesstraat. Dit imposante gebouw is ontworpen door een belangrijke architect voor Rotterdam, de heer J. Verheul Dzn..
Niet alleen zijn architectuur en gebouwen zijn een belangrijke bijdrage geweest voor de stad, ook zijn tientallen verhandelingen over de bouwgeschiedenis van Rotterdam dienen niet onvermeld te blijven.
Een titel van een van zijn boekjes geeft weer hoe gedreven hij met zijn vak en Rotterdam bezig was.
“Merkwaardige oude inrijhekken, alsmede poort- en hoofdingangen uit de XVIIe, XVIIIe en XIXe eeuw, en om Rotterdam 1e serie”.

Als kers op de taart heeft de heer Verheul Dzn. zich ook ingezet als gemeenteraadslid en is dus een zeer belangrijk en interessant persoon geweest voor onze stad.

De Groote Schouwburg wordt het vierde gebouw dat wij gaan herbouwen.

Hieronder enkele tekeningen van ander culturele gebouwen die Rotterdam rijk was.

Schouwburg Tivoli op de Coolsingel
Kunstzaal Arti, ook door de heer Verheul Dzn. getekend
Een Maastrichts bierhuis, de Zwarte Ruiter van N.V. Rutten
Gebouw van Kunst en Wetenschappen op de Keerweer. Afgebrand voor het bombardement

Bron tekeningen: Stadsarchief Rotterdam