Loading...
GORT 1940

Update onderzoek bouwdossiers juli

Bron tekeningen: Stadsarchief Rotterdam

In ons onderzoek komen wij veel fabrieksgebouwen tegen. Zo ook van het volgende Rotterdamse bedrijf. Raad de naam aan de hand van een raadsel. Wat is het tegenovergestelde van Nee+?

Jamin!

Veel Rotterdamse kinderen maakten dit eenvoudige grappige raadseltje. Jamin staat voor velen synoniem voor nostalgie en lekkernij. De producten werden veelal gemaakt aan de Hugo de Grootstraat op een groot complex in Crooswijk met de makkelijk te onthouden naam: “Zuidhollandse stoomfabriek van banket en chocolaad en suikerwerk”

Op de website van RTV rijnmond kunt u meer lezen over de opkomst en ondergang van het bedrijf Jamin. Of bekijk het onderstaande filmpje over het monument in Crooswijk. In ieder geval, de fabriek komt weer terug.

Jamin was niet de enige fabriek die daar was neergestreken. Een duidelijke en begrijpelijke trend is waarneembaar. Industrie vertrekt uit de stadsdriehoek en vestigt zich in de wijken hieromheen. Heineken en Driessen naar Crooswijk, Van den Bergh en Oranjeboom op het Noordereiland en veel havenbedrijven naar het zuiden en westen.