Loading...
Meidagen 1940

Meidagen 1940

De meidagen van 1940 is een belangrijke periode voor de geschiedenis van Rotterdam. Tussen 10 en 14 mei werd Rotterdam een front in de verdediging van Nederland. Een directe aanval op Rotterdam werd niet verwacht. Ondanks de relatief late voorbereidingen van de Nederlandse krijgsmacht is Rotterdam redelijk succesvol verdedigd. Veel is uiteraard te danken aan de Mariniers (de zwarte duivels) die moedig weerstand boden tegen de Duitsers.
Niet alleen de Mariniers, ook andere onderdelen van onze krijgsmacht heeft de opmars van de Duitsers doen stoppen en vertragen.
Op 10 – 14 mei zullen wij een aantal artikelen plaatsen waarin voornamelijk de minder bekende rollen en confrontaties worden besproken.

Wij zullen gebruik maken van 2 boeken die zeer kort na de oorlog zijn gepubliceerd om te proberen een ander perspectief te geven op de meidagen van 1940 in Rotterdam.

Herinneringen Luchtbescherming 1940 -1945, augustus 1945 geschreven door F.Been, A.A.C.Dronkert, J.C. van Dijk en J.J. Kramer.

en

De strijd om Rotterdam 1940 mei, Geschiedkundige afdeling Ministerie van Oorlog , 1952.

Via ons twitteraccount zullen wij korte telegramberichten plaatsen deels geïnspireerd op de echte transcripties en telegramberichten zoals deze binnenkwamen bij de commandanten van de Nederlandse Strijdkrachten.

Bron tekeningen: Stadsarchief Rotterdam